Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva a Washington potřebují aktualizovat svůj dialog o strategické bezpečnosti, zní z Ruska

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Po nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu se očekával zásadní obrat v americko-ruskcýh vztazích, prozatím ale k ničemu zásadnímu nedošlo. Rusko a Spojené státy potřebují "aktualizovat" svůj dialog o strategické bezpečnosti, připustil dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Trump podle médií v telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na konci ledna kritizoval odzbrojovací dohodu, uzavřenou v roce 2010 v Praze tehdejšími prezidenty Barackem Obamou a Dmitrijem Medveděvem.

Když prý Putin navrhl tuto dohodu prodloužit, Trump jej přerušil, aby si u poradců nechal obsah dohody vysvětlit, a pak prohlásil, že šlo o jednu ze špatných dohod předchozí vlády, výhodnější více pro Rusko než pro USA.

"Nemohu to potvrdit. Vše, co jsme považovali za nezbytné oznámit o výsledcích telefonického rozhovoru, jsme oznámili, nemáme co dodat," řekl Peskov novinářům.

Dohoda omezuje arzenál obou zemí na 1550 jaderných hlavic rozmístěných na strategických nosičích a  má vypršet v roce 2021. Pokud jde o perspektivu prodloužení smlouvy, Peskov dnes řekl, že to závisí na postoji amerických partnerů, že budou nutné další kontakty a že by zatím neformuloval žádné stanovisko.

Témata:  Vladimír Putin Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy