Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střetu USA a Ruska nezabrání prý ani Trump

USA
USA
Foto: Pixabay

Nový americký prezident Donald Trump nebude vyhledávat konflikty s Moskvou, přičemž v Rusku ani nevidí hrozbu pro zájmy Spojených států, konstatuje maďarsko-britský politický analytik a publicista George Szamuely, který působí jako výzkumník v Institutu pro globální politiku na Metropolitní univerzitě v Londýně. V rozhovoru pro server rt.com dodává, že přesto existuje možnost, že na tyto pozice zatáhne Trumpa americký bezpečností establishment či provokace typu náhodného vojenského střetu v Sýrii.

Tlaku odolný prezident

Nový vládce Bílého domu podle analytika delší dobu cítil - a nadále cítí - že ve Spojených státech existuje jistá permanentní složka vlády, národně bezpečnostní establishment, která velmi dychtí po vyprovokování konfrontace mezi USA a Ruskem.

Tím, že odmítá "mluvit ošklivě" o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi a přidat se ke sboru těch, kdo pranýřují Moskvu za její údajnou negativní roli v ukrajinském konfliktu, nový americký prezident ukázal pozoruhodnou schopnost odolávat nátlaku, domnívá se Szamuely.

Donald Trump se tak bude zřejmě soustředit na boj s islámským terorismem, očekává výzkumník. Dodává, že důležitější pro amerického prezidenta bude také obnova hospodářské síly Spojených států než ruská otázka.

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.   

"Jeho instinktem je, že Rusko není hlavním nepřítelem Spojených států, úhlavním protivníkem z geopolitického hlediska je Islámský stát či džihádismus obecně a americké ekonomické problémy," deklaruje analytik. Soudí, že Trump se proto bude angažovat především ve vztazích s Čínou a hledání způsobu, jak dostat pracovní místa zpět do USA. 

Přesto se bude na Trumpa vyvíjen neustále větší a větší nátlak, míní Szamuely. Vysvětluje, že z tohoto důvodu existuje reálné riziko, že dojde k nějakému aktu provokace, který americkému prezidentovi neponechá jinou možnost, než se nechat vtáhnout do konfliktu.

"Trump se nechce angažovat v jakékoliv roztržce s Ruskem, ale je k tomu tlačen," tvrdí publicista. Poukazuje, že i jediný nešťastný incident, jakým by bylo například sestřelení nějakého ruského letounu v Sýrii z americké strany či naopak, nevyhnutelně vtáhne vládce Bílého domu do pokračování jisté formy studené války s Ruskem, která probíhala za vlády jeho předchůdců George W. Bushe a Baracka Obamy.

Republikánská rusofobie

Pro Trumpa by bylo velmi těžké čelit faktickému pokračování této Bushovy a Obamovy politiky, spekuluje Szamuely. Odkazuje přitom na agresivní rétoriku některých významných představitelů republikánské strany, především senátorů Johna McCaina a Lindseyho Grahama.  

Republikánská strana má totiž podle analytika ve svém genetickém kódu jistý druh "zuřivé rusofobie", hlubokých obav z Ruska, a proto tíhne k zahájení nějaké formy konfrontace s Moskvou, tvrdí výzkumník. Připomíná v té souvislosti nedávnou eskalaci situaci na východě Ukrajiny.

"Přímo vyplynula z návštěvy McCaina a Lindseyho Grahama během Nového roku, při které velmi pobízeli Ukrajinu, aby zahájila ofenzivu (proti proruským separatistům, pozn. redaktora)," deklaruje Szamuely. Dodává, že Trump naproti tomu není nikterak horlivým zastáncem přiživování napětí ve vztazích USA s Ruskem.  

Americký prezident podle analytika zároveň jednoznačně nechce udělat nic, co by šlo interpretovat jako podbízení se Rusku. Důvodem jsou četné spekulace ohledně jeho údajných vazbách na Putina a skutečnost, že ho mnoho médií líčí jako "ruského agenta", domnívá se Szamuely.         

"(Trump) jednoduše doufá, že věci se nějak přeženou a možná bude moci začít realizovat svou vlastní osobitou zahraniční politiku," uzavírá publicista.

Témata:  Donald Trump USA Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy