Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálie zbavila občanství islamistu Sharroufa

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Sydney - Radikál Khaled Sharrouf, který bojuje v řadách Islámského státu (IS), se stal prvním Australanem s dvojím občanstvím, jemuž úřady odejmuly australské občanství na základě protiteroristického zákona.

Ten platí od roku 2015 a zakotvuje možnost zbavit osoby s dvojím občanstvím australské státní příslušnosti, jestliže prokazatelně spáchaly násilné činy nebo jsou příslušníky zakázané organizace. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na mluvčího australské imigrační služby.

Sharrouf, který je synem libanonských přistěhovalců, byl v roce 2009 vsazen na čtyři roky do vězení za to, že byl součástí teroristické buňky plánující útoky v Sydney a Melbourne. Po propuštění mu australská vláda zakázala vycestovat ze země právě kvůli teroristické hrozbě, kterou představoval.

Koncem roku 2013 se mu ale podařilo jako prvním australskému radikálovi ze země odjet a připojit se k islamistům. Použil k tomu pas svého bratra. V srpnu 2014 pak Sharrouf šokoval celý svět, když na twitteru zveřejnil fotografii svého sedmiletého syna, jak drží v rukou useknutou hlavu syrského vojáka.

Témata:  Austrálie Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy