Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA odmítají Guterresova kandidáta na šéfa mise OSN v Libyi

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Spojené státy v pátek v OSN zablokovaly jmenování bývalého palestinského premiéra do čela mise OSN v Libyi.

Stálá zástupkyně USA při OSN Nikki Haleyová to odůvodnila ohledem na spojenecký Izrael. Saláma Fajáda navrhl v dopise zaslaném Radě bezpečnosti OSN jako šéfa mise OSN v Libyi generální tajemník OSN António Guterres. Fajád vedl palestinskou vládu v letech 2007-2013.

"OSN je dlouho nespravedlivě zaujatá ve prospěch palestinské samosprávy na úkor našich spojenců v Izraeli," sdělila Haleyová.

Palestina získala souhlasem 137 ze 193 členských zemí OSN status pozorovatelského státu v OSN. Haleyová ale řekla, že USA neuznávají Palestinu jako stát.

Diskuse o nominaci byla neveřejná, ale podle agentury Reuters diplomaté OSN Fajáda respektují za jeho práci v samosprávě a také za jeho ekonomickou politiku. V libyjské misi by měl nahradit Martina Koblera a ostatních 14 členů Rady bezpečnosti ho do této pozice podporuje.

Témata:  USA OSN (Organizace spojených národů) Libye

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy