Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR vystřelila raketu do Japonského moře

Kim Čing-un
Kim Čing-un
Foto: china.org.cn

Pchjongjang/Soul/Washington - Severní Korea dnes provedla raketovou zkoušku, střela dopadla do Japonského moře. Americké strategické velitelství Stratcom uvedlo, že KLDR otestovala střelu středního doletu a že zkouška nepředstavovala žádnou hrozbu pro Severní Ameriku.

Americká armáda již dříve uvedla, že zřejmě nešlo o mezikontinentální balistickou střelu. USA, Jižní Korea i Japonsko počínání Pchjongjangu odsoudily. KLDR se zatím k situaci nevyjádřila.

"Střela byla sledována od Severní Koreje do Japonského moře," uvedlo americké strategické velitelství. Neupřesnilo, zda severokorejská zkouška byla úspěšná, nebo naopak raketa selhala.

Raketa odstartovala ze střelnice v provincii Pchjongan pukto na severozápadě země. Stratcom za místo startu označil základnu u města Kusong. Střela po asi 500 kilometrech letu dopadla do moře.

O tom, že Pchjongjang zřejmě připravuje raketovou zkoušku, informovaly koncem ledna Spojené státy. Ty se obávají, že KLDR vyvíjí mezikontinentální balistickou střelu, která by byla schopna doletět na západní pobřeží USA.

O zkoušce byl informován také americký prezident Donald Trump, který ve společném prohlášení s japonským premiérem Šinzóem Abem ujistil, že USA stojí stoprocentně za Japonskem.

Americká administrativa mezitím dala na vědomí, že severokorejskou provokaci po Trumpově převzetí moci očekávala a že nyní zváží všechny možnosti, jak Pchjongjangu na raketovou zkoušku odpovědět.

Nejmenovaný americký představitel sdělil agentuře Reuters, že reakce Washingtonu bude přesně odměřená, aby prokázala odhodlání, ale zároveň se vyhnula dalšímu vyhrocení situace. Očekává se, že USA vyvinout tlak i na Čínu, která patří k hlavním spojencům severokorejského režimu.

"Nebylo to žádné překvapení," citoval Reuters nejmenovaného představitele. "Severokorejský vůdce rád přitahuje pozornost v dobých, jako je tato," dodal.

Témata:  Severní Korea Japonsko Donald Trump

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy