Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový hit v Japonsku: Osamělé lidi spasí virtuální babička

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio - Jde o melancholickou realitu, které čelí osamělí lidé po celém světě - probudit se nebo vstoupit do prázdného domu a usednout k neveselému osamělému jídlu, napsal zpravodajský server The Times.

Městečko Awadži v centrální části Japonska tento problém vyřešilo s pomocí "virtuální babičky" - vlídné staré dámy, která laskavě hovoří s osamělým strávníkem, zatímco podává doma připravené lahůdky.

Tato postava existující jen ve virtuální realitě je nejen prostředkem, jak zmírnit lidem samotu, ale také způsobem, jak propagovat pohostinnost a kuchyni málo známého městečka ležícího na stejnojmenném ostrově.

Uživatelé umístí svůj chytrý mobilní telefon do držáku na hlavě, aby se mohli při jídle dívat na dva filmy, které - jak věří tvůrci - zmírní jejich izolaci při osamělém stolování.

První z nich je určen k použití při snídani. Usmívající se, šedovlasá "babička" v něm vítá láskyplnou japonštinou v obývacím pokoji zařízeném tradičními matracemi tatami a posuvnými papírovými stěnami.

V dialektu ostrova Awadži nabízí rýžové kuličky zabalené v mořských řasách, polévku miso s křupavým salátem a drobné rybičky se strouhanou cibulí.

"Vyspal ses dobře?" ptá se. "Sněz si svou snídani. Ve městě určitě jíš spoustu rychlého občerstvení, viď? Jez hodně čerstvé zeleniny," dodává nabádavě.

A v jedné chvíli poznamená: "Děda se taky těší, až tě uvidí." A když uživatel otočí hlavu, odkryje se pohled na usmívajícího se staršího muže nad deskovou hrou.

Témata:  Japonsko lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy