Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švýcaři schválili zjednodušení procedury naturalizace

Švýcarsko, ilustrační foto
Švýcarsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bern - Švýcaři dnes v referendu schválili vládní návrh zjednodušující proceduru udělování občanství imigrantům třetí generace do 25 let.

Navzdory předcházející kampani poznamenané protimuslimskými výpady populistické pravice získal návrh souhlas většiny voličů i většiny ze 26 švýcarských kantonů, oznámila podle agentury AFP veřejná televize RTS a tisková agentura ATS. Souhlas se zjednodušením naturalizace mladých příslušníků třetí generace imigrantů vyjádřilo kolem 60 procent Švýcarů.

Přijatý vládní návrh umožní "třetí generaci" imigrantů vynechat několik kroků ve zdlouhavém procesu získávání švýcarského občanství. Kritéria méně nákladné a rychlejší "zjednodušené naturalizace" - věk do 25 let a to, aby se alespoň jeden z jejich prarodičů narodil ve Švýcarsku nebo získal švýcarské občanství, splňuje v současnosti kolem 25.000 osob. Většinou jde o potomky přistěhovalců původem z Itálie (bezmála 60 procent), ale i Turecka a balkánských zemí.

Poslanec za populistickou a nacionalistickou Švýcarskou lidovou stranu (SVP/UDC) a spolupředseda výboru proti zjednodušené naturalizaci Jean-Luc Addor v televizi RTS přiznal porážku.

Témata:  Švýcarsko referendum migrace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy