Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje o jemenské město Hudajdá sílí, nálety ohrožují civilisty a komplikují poskytování pomoci

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - OSN o víkendu upozornila na rostoucí nebezpečí v jemenském přástavu Hudajdá, když oznámila, že sílící nálety ohrožují civilisty a komplikují dodávky humanitární pomoci. Arabská letecká koalice dnes popřela informaci, že ve městě u Rudého moře vyhlásila vojenskou zónu.

Arabská koalice bojuje v Jemenu pod velením Saúdské Arábie od roku 2015. Tvoří ji zejména letectva zemí z oblasti Perského zálivu. Boje o přístav Hudajdá se zintenzivnily, když jemenská armáda minulý týden dobyla s pomocí arabských spojenců přístav Muchá, který leží jižně od Hudajdy.

Konflikt mezi jemenskou vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího a menšinovými šíity trvá od roku 2014 a dosud si vyžádal na 10.000 obětí. Vládní jednotky mají nyní pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná a také Hudajdy. Dočasným sídlem vládních úřadů je proto nyní Aden.

Generální tajemník OSN António Guterres při své nedělní návštěvě Rijádu vyzval k obnově mírových jednání o Jemenu. Šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien v lednu upozornil, že nebude-li zorganizována rychlá pomoc, hrozí Jemenu hladomor. Kromě Jemenu je v podobné situaci podle O'Briena také Somálsko, Jižní Súdán a Nigérie.

Témata:  Jemen OSN (Organizace spojených národů) Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy