reklama

O tom, že by se kvůli Kosovu nemělo válčit, je přesvědčeno 73 procent dotázaných. Pouhých deset procent respondentů je opačného názoru a zbylých 17 procent "neví". Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který provedlo Bělehradské centrum pro bezpečnostní politiku a o jehož výsledcích dnes informují bělehradská média.

Podle deníku Blic průzkum ukázal, že do války se nechce ani většině přívrženců silně nacionalisticky orientované Srbské radikální strany (SRS) extrémního nacionalisty Vojislava Šešelje.

Prezident Tomislav Nikolić, který kdysi býval druhým mužem SRS, než se rozešel se Šešeljem, nedávno při zvýšeném napětí mezi Prištinou a Bělehradem pohrozil vojenským zásahem v případě útoku kosovskoalbánských sil na srbské obyvatele Kosova. Podporu pro ozbrojený střet kvůli Kosovu ale nemá ani u "své" Srbské pokrokové strany (SNS), která nyní vládne. Něco takového nechce 70,6 procenta jejích stoupenců.

Kosovská speciální prokuratura v neděli potvrdila, že byly vydány místní i mezinárodní zatykače na 57 lidí podezřelých z válečných zločinů v letech 1998 a 1999.  Zatykače před jejich vydáním schválil soudce justiční a policejní mise Evropské unie v Kosovu (EULEX).

Podle bělehradského deníku Večernje jde nejspíš o odvetu za zadržení bývalého kosovského premiéra Ramushe Haradinaje začátkem ledna ve Francii na základě srbského zatykače. Haradinaj působil během války o odtržení Kosova od Srbska jako povstalecký velitel a Bělehrad ho považuje za válečného zločince. Francie se nyní rozhoduje, zda ho vydá Srbsku k trestnímu stíhání.