Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácké milice nedovolily džihádistům z IS prchnout do Sýrie

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Irácké síly zabránily zhruba 200 bojovníků Islámského státu (IS) opevněným v městě Tal Afar západně od Mosulu uprchnout do sousední Sýrie. Samozvaný chalífa abú Bakr Bagdádí zatím uniká.

Islamisté se pokusili prorazit na západ s pomocí tanků, ale byli odraženi šíitskými jednotkami s vydatnou podporou vzdušných sil, zejména vrtulníků. Při šestihodinové bitvě údajně padlo na 50 islamistů a IS přišel o 17 vozidel.

Šíitské oddíly zvané Hašd Šaabí (lidové mobilizační síly), což jsou státem sponzorované jednotky sestavené z šíitů, operují v poušti západně od Mosulu.

Cílem irácké armády podporované letectvem koalice vedené USA je bojovníky IS obklíčit v mosulské oblasti a zabránit jim, aby ustoupili do Sýrie.

Stíhačky F-16 irácké armády v sobotu zaútočily na dům, kde se podle jejích informací sešel vůdce IS s veliteli oddílů organizace. Podle agentury Reuters iráčtí vojenští představitelé vydali seznam 13 velitelů, kteří při akci údajně přišli o život. Bagdádího jméno ale mezi nimi není.

Témata:  Irák Islámský stát Abú Bakr al-Bagdádí

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 8:24

Při lyžování v rakouských horách zemřel český občan

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy