Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krutovláda Boko Haram v Nigérii: Násilí si vyžádalo 20 tisíc mrtvých a tisíce unesených žen a dívek

Islamisté z Boko Haram setnuli dva muže, video dali na Twitter
Islamisté z Boko Haram setnuli dva muže, video dali na Twitter
Foto: Twitter

Abuja - V posledních letech unesli islamisté z teroristické skupiny Boko Haram na severovýchodě Nigérie několik tisíc žen a dívek. Uvedla to dnes BBC s odkazem na místní neziskovou organizaci, která se věnuje zachráněným obětem této skupiny. 

V posledních sedmi letech si násilí páchané Boko Haram v Nigérii vyžádalo více než 20.000 obětí, asi 2,6 milionu osob bylo nuceno opustit své domovy. Tisíce dívek a žen pak radikálové drží v zajetí. Některé z nich jsou podle BBC oběťmi únosu, zatímco jiné teroristům přivedli jejich vlastní rodiče.

Ředitelka nadace Neem Fatima Akiluová popsala pro BBC některé příběhy. „Setkali jsme se s případy, kdy dívky k Boko Haram přivedli jejich vlastní rodiče. (...) Nedávno jsme se setkali také s případy, kdy se dívky staly oběťmi únosu. Dlouho u Boko Haram nepobyly a byly nuceny se při sebevražedném útoku odpálit. Víme i o případu, kdy (Boko Haram) přinutili ženu s nemluvnětem, aby si oblékla sebevražedný pás,“ uvedla.

Bojovníci Boko Haram terorizují severovýchod země i příhraniční oblasti sousedních států, kde všude chce vytvořit náboženský stát založený na přísném islámském právu šaría. Skupina při útocích, které zabily stovky lidí, mnohokrát využívala ženy a děti. Jedné holčičce podle BBC nebylo více než šest let.

Ženy s dětmi podle ní neútočí za peníze. Extremisté jim prý vyhrožují, že pokud bombu neodpálí, zabijí je. Se situací, kdy by příslušníci Boko Haram nutili své biologické potomky páchat útoky, se ale nesetkala.

Témata:  Boko Haram Nigérie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy