Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump je idiot, který si pochvaluje svou vlastní hloupost, radují se islamisté

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Bejrút - Libanonské islamistické militantní hnutí Hizballáh slaví. Tvrdí, že Donald Trump je idiot, který si pochvaluje svou vlastní hloupost, z čehož prý mohou mít užitek hlavně utlačovaní.

Vůdce libanonského hnutí Hizballáh tvrdí, že svět bude těžit z toho, že se v Bílém domě nachází "idiot". Podle serveru AlAraby to Hasan Nasralláh uvedl ve svém projevu s tím, že jeho hnutí by se nemělo znepokojovat hrozbami Západu.

"Jsme velmi optimističtí. To, že se v Bílém domě usadí idiot a vychvaluje si svou hloupost, je začátek úlevy pro utlačované po celém světě," řekl Nasralláh s odkazem na amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Ten už dříve uvedl, že zaujme přísnější postoj vůči Íránu, který je klíčovým sponzorem Hizballáhu a dalších militantních skupin na Blízkém východě. Islamisté si z toho ale těžkou hlavu nedělají a tvrdí, že jsou mnohem silnější, než v 80. letech minulého století, kdy vznikli. Západ je proto už nyní neznepokojuje.

Íránská podpora Hizballáhu je závislá na stálém proudu příjmů, který je nyní zaručen v dohledné době díky neočekávaným milionům dolarů, které Írán obdržel v návaznosti na Společný komplexní akční plán a jeho následnou legitimizaci v očích mezinárodních trhů a investorů.

Kromě peněz potřebných na financování komplikovaných teroristických útoků na celém světě se Hizballáh těší podpoře velkého množství šíitských muslimů libanonského původu, kteří nazývají několik zemí v Latinské Americe svým domovem.

Na Hizballáh napojení jedinci se také ve spolupráci s latinskoamerickými kartely snaží využít bankovní systém USA k vyprání nepoctivých zisků z obchodu s drogami. Tomu ale byla ze strany příslušných orgánů učiněna přítrž v Miami v říjnu 2016.

Přesto, že hnutí představuje hrozbu pro celý region, americké akce proti němu zatím nebyly příliš četné. V září izraelský ministr zahraničních věcí připustil pro Jerusalem Post, že „Izrael spolupracuje s Paraguayí v boji proti terorismu a udržuje podpůrnou roli při akcích proti Hizballáhu v tri-pohraniční oblasti."

Ta je neslavně známa pro nedovolený prodej tabákových či elektronických výrobků a spolupracovníci Hizballáhu jsou známí jako vysoce aktivní v místní podnikatelské komunitě.

Témata:  Hizballáh Donald Trump Libanon

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy