Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský vicepremiér zrušil tajnou cestu do Íránu, Teherán ji vyzradil médiím

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán/Moskva - Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin měl odcestovat na tajnou diplomatickou misi do Teheránu. Cesta musela být ale zrušena, protože o ní íránská vláda informovala média.

Rogozin, považovaný za jednoho z jestřábů v ruském vedení, ve vládě odpovídá za zbrojní programy a vývoz zbraní. Do Teheránu měl odletět v pondělí ráno, ale návštěvu "z technických příčin" zrušil.

"Íránská strana informaci o jeho cestě zveřejnila, přestože Moskva počítala s tím, že bude tajná," napsal list Kommersant.

V íránské metropoli měl Rogozin vést "komplikovaný rozhovor o citlivých otázkách". Měl prý zjistit, proč se Írán orientuje na nákup západních letounů, když Rusko poskytuje Teheránu obrovskou pomoc.

Rusko patří k hlavním obchodním partnerům íránského ministerstva obrany. Loni Moskva do Íránu dodala systém protivzdušné obrany S-300 a jedná o dodávce modernizované verze S-400.

Témata:  Dmitrij Rogozin Írán Rusko

Aktuálně se děje

8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy