Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putinův zlý muž odchází z vlády, bude šéfovat kosmické agentuře

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes jmenoval bývalého vicepremiéra Dmitrije Rogozina šéfem kosmické agentury Roskosmos. Oznámila to agentura TASS. Rogozin, považovaný analytiky za kremelského jestřába, měl dříve ve vládě na starosti kosmický výzkum a zbrojní výrobu. V seznamu nové vlády, jmenované po Putinově nedávné prezidentské inauguraci, ale jeho jméno chybělo.

Vládní angažmá Rogozina začalo v roce 2011, do té doby působil v Bruselu jako zvláštní představitel Ruska při Severoatlantické alianci. Pověst vyhraněného protiamerického politika si tehdy vysloužil tvrdými útoky na adresu Washingtonu.

Po ruské anexi Krymu, kterou Rogozin energicky podporoval, byl v roce 2014 zařazen na sankční seznam Spojených států i Evropské unie.

Počátek Rogozinova vládního působení byl poznamenán pěti haváriemi, které v roce 2011 postihly ruský kosmický výzkum. Ani během sedmi let ve funkci se Rogozinovi nepodařilo napravit pověst ruské raketové techniky. Příliš úspěšný nebyl ani jeho dohled nad výstavbou nového kosmodromu Vostočnyj, který byl dokončen s finančními problémy a se zpožděním.

Do nové funkce dnes Putin jmenoval také Igora Šuvalova, který stejně jako Rogozin opustil vládní sestavu po jmenování nového kabinetu. Kremelský šéf bývalého prvního vicepremiéra postavil do čela banky Vněšekonombank (VEB), státního bankovního ústavu pro financování ruských rozvojových projektů. VEB je od roku 2014 na sankčním seznamu USA.

Témata:  Rusko Vladimír Putin Dmitrij Rogozin vesmir

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.