Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump bude jednat v Izraeli, údajně netrvá na řešení dvou států na Blízkém východě

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes bude jednat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Zdroj z Bílého domu prozradil, že Trump podporuje uzavření míru mezi Izraelem a Palestinci, i kdyby v jeho důsledku na Blízkém východě nevznikly dva státy.

Zdroj z Trumpovy administrativy řekl, že nový americký prezident doufá, že se mu podaří dostat Izraelce a Palestince k jednacímu stolu co nejdříve.

Co bude konečná dohoda pro obě strany znamenat, je zcela na představitelích znepřátelených stran. USA chtějí pod Trumpovým vedením působit jako zprostředkovatel, žádné podmínky dohody diktovat nechtějí.

Prezident Barack Obama na své poslední konferenci v Bílém domě uvedl, že perspektiva vytvoření dvou států, která podle něj jediná může přinést mír na Blízkém východě, se kvůli rozšiřujícím se osadám vzdaluje.

Trump už v předvolební kampani hovořil o tom, že se zapojí do vyjednávání míru mezi Palestinci a Izraelci. Za správného muže pro tuto misi označil svého zetě Jareda Kushnera.

Odklon od tradiční americké politiky dvou států může podle agentury Reuters rozzlobit muslimské země včetně Saúdské Arábie, kterou USA potřebují v boji proti IS i jako protiváhu šíitského Íránu.

Témata:  Donald Trump Benjamin Netanjahu Izrael

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy