Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Závažné obvinění médií: Trumpovi lidé byli během kampaně v kontaktu s ruskými agenty

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Podle informací listu The New York Times (NYT) členové volebního týmu Donalda Trumpa byli během prezidentské kampaně opakovaně v kontaktu s představiteli ruských tajných služeb a ruské vlády. Trump zprávu označil za konspiraci prolhaných médií.

List se odvolává na nahrávky telefonních hovorů, o kterých ho informovali čtyři současní i bývalí vysoce postavení představitelé Spojených států.

Podle NYT se Rusové spojili mimo jiné s Paulem Manafortem, volebním manažerem Trumpovy kampaně, který loni v srpnu na svou funkci rezignoval kvůli obviněním, že pobíral peníze od bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Manafort odmítl, že by vědomě s představiteli ruských tajných služeb hovořil. "Je to absurdní," řekl v reakci na zprávu amerického listu.

"Nesmysl o ruských vazbách je jen pokusem zakrýt mnoho chyb, kterých se Hillary Clintonová dopustila během své prohrané kampaně," reagoval Trump. Viníky našel také na mediální scéně, zejména ve vysílání televizních stanic MSNBC a CNN. "Prolhaná média se mohou zbláznit ze svých konspiračních teorií a ze slepé nenávisti. Na MSNBC a CNN se nelze dívat, televize Fox je skvělá!" pochválil Trump konzervativní televizní kanál, který je majetkem jeho stoupence Ruperta Murdocha. Americké tajné služby a vyšetřovatelé odhalili kontakty členů Trumpovy kampaně s Rusy zhruba ve stejné době, kdy narazily na důkazy o snaze Moskvy ovlivnit výsledek amerických prezidentských voleb hackerskými útoky, uvedl NYT. Nenašly se ale žádné důkazy, že by Trumpův volební štáb s Rusy jakkoli spolupracoval na kybernetických útocích nebo se jejich pomocí jiným nekalým způsobem pokoušel ovlivnit volby v Trumpův prospěch.

Kontakty svých agentů se štábem Donalda Trumpa dnes popřela ruská rozvědka SVR, která obvykle podobné diskuse nekomentuje. Mluvčí SVR v rozhovoru s agenturou TASS označil tvrzení newyorského deníku za "výmysl prezentovaný bez důkazů".Také kremelský mluvčí Dmitrij Peskov upozornil, že zpráva NYT není založena na faktech. "Nevěřme novinovým zprávám bez zřejmého zdroje a se směšnými odkazy," řekl Peskov.

Témata:  Donald Trump Rusko USA Bílý dům USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy