reklama

V roce 2010 šlo například o 104.060 případů a o čtyři roky později o 282.933. V roce 2015 to bylo 1,8 milionu případů.

Nejvíce migrantů loni přišlo do Itálie a Řecka, které obdobně hlásí zhruba 180.000 nově příchozích. Zatímco však počet lidí mířících do Evropy přes centrální část Středozemního moře během roku stoupal, do Řecka přibylo 80 procent migrantů v prvních třech měsících. Na tomto poklesu se podílejí dva faktory. Jedním je dohoda EU a Turecka, která vstoupila v platnost 18. března. Druhým je uzavření takzvané balkánské migrační cesty.

Migrační tlak na řecko-tureckých hranicích se tak výrazně zmenšil, ovšem na druhé straně Itálie loni zaznamenala sedmnáctiprocentní nárůst ve srovnání s rokem předchozím. Důsledkem také je, že přes centrální oblast Středozemního moře do Evropy přišlo již třetí rok po sobě více než 150.000 migrantů, uvádí zpráva Frontexu.

V této souvislosti také konstatuje, že nelegální migrace přes Libyi je téměř výhradně závislá na sítích pašeráků lidí. Většina migrantů se plaví z této severoafrické země do Itálie na přeplněných vratkých gumových člunech a ještě v blízkosti libyjských břehů je zachraňují plavidla pobřežních hlídek, Frontexu a různých nevládních organizací či obchodní lodě. Přes tyto permanentní záchranné akce bohužel přišly o život tisíce lidí.

Zpráva rovněž informuje, že již čtvrtý rok po sobě tvoří největší podíl migrantů ilegálně přicházejících do Evropy (17 procent) osoby, které tvrdí, že jsou syrští občané.

"Protože geopolitická situace kolem Evropy zůstává nestabilní, budou opatření ke kotrole hranic vyžadovat kombinaci rychlých a účinných akcí pobřežních stráží, spolupráci s tranzitními zeměmi a zeměmi původu migrantů a efektivnější vracení migrantů, kteří nemají právo zůstat v EU," doporučuje Frontex.