reklama

Taufíka při cestě do školy v pobřežním městě Aríš střelili do hlavy dva muži na motorkách. Egyptský bezpečnostní zdroj, jehož AP nejmenovala, protože nebyl oprávněn komunikovat s novináři, řekl, že egyptské úřady z činu podezírají teroristy spřízněné s Islámským státem. Smrt učitele potvrdil ředitel školy, situaci ale komentovat odmítl.

Koptové, kteří patří k nejstarším křesťanským komunitám na světě, tvoří asi 10 procent egyptské populace. Stávají se terčem islámských radikálů, kteří své útoky znásobili po svržení někdejšího islamistického prezidenta Muhammada Mursího v roce 2013.

Na Sinaji operuje skupina Sinajská provincie, jejíž členové v listopadu 2015 přísahali věrnost vůdci Islámského státu abú Bakrovi Bagdádímu. Tehdy skupina opustila svůj původní název Ansar Bajt al-Makdis. Přičítá se jí odpovědnost za zabití stovek lidí, především vojáků a policistů.

S výjimkou severu Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a západní hranice s Libyí považuje MZV ČR situaci v Egyptě za stabilní. V některých oblastech, včetně Káhiry, může docházet k teroristickým útokům, zaměřeným převážně proti egyptským bezpečnostním složkám a jejich infrastruktuře. MZV proto doporučuje cestovat do Egypta pouze v odůvodněných případech (obchod, studium).

To se netýká cest s turistickými kancelářemi do letovisek při Rudém moři a návštěv významných staroegyptských památek, jejichž bezpečnost je zajištěna dostatečně.