Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mučeni, elektrošoky a znásilňováni? OSN kritizuje sexuální násilí v bojích na Ukrajině

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Kyjev/Londýn - Během konfliktu na východě Ukrajině byli muži i ženy biti, na genitáliích mučeni, elektrošoky a znásilňováni. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva. jde o případy sexuálního násilí, které mohou představovat válečné zločiny.

Všechny strany konfliktu podle něj používají bití, nucenou nahotu a další zneužívání, aby dosáhly přiznání, nebo aby oběti donutily k vydání majetku. Účastníci ukrajinského konfliktu se podle agentury Reuters ke zprávě úřadu zatím nevyjádřili.

Jen málo z pachatelů zatím čelilo stíhání, uvedla tato světová organizace, která volá po spravedlnosti. "Beztrestnost povzbuzuje zločince, aby pokračovali," varoval ve svém prohlášení vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn.

Od dubna 2014, kdy propukly na východě Ukrajiny boje mezi ukrajinskými vojsky a proruskými povstalci usilujícími o nezávislost na Kyjevu, už přišlo o život přibližně 10.000 lidí. Na začátku února boje znovu vzplály silou, která ohrožuje křehké příměří uzavřené před dvěma lety.

Zpráva OSN dokumentuje 31 případů sexuálního násilí souvisejícího s konfliktem, většina z nich se odehrála během vazebního věznění.

"Když mě škrtili, byl jsem ochoten přiznat se k čemukoliv, i když bolest se dala ještě snést. Když mě mučili na genitáliích elektrickým proudem, byla to jiná úroveň bolesti. Byl jsem ochoten říct cokoliv, co si přáli slyšet," vylíčila jedna oběť, citovaná ve zprávě.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy