Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Paříž chce zatočit s provizorními tábory v ulicích města. přikročila ke kreativnímu řešení

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž – Některé části francouzské metropole trápí provizorní tábory migrantů, které často vznikají přímo na ulici nebo u stanic metra. Úřady se rozhodly, že to tak nenechají a zavedly kreativní opatření – místa zablokovaly například velkými kusy kamenů.

Pařížská radnice se rozhodla skoncovat s tábory mimo oficiální humanitární centra. Balvany se tak objevily například pod nadjezdem u Porte de la Chapelle v 18. okrsku v severní Paříži, kde migranti často přespávají, když čekají, až se uvolní jedno z 400 míst v blízkém oficiálním humanitárním centru.

K umístnění zábran došlo podle serveru The Local bez vědomí organizace Emauzy Solidarité, charity, která provozuje humanitární migrační centrum, které bylo otevřeno v listopadu 2016. „Není to poprvé, kdy tyto balvany byly v okolí centra instalovány, jsme nebyli o nich informováni poprvé a ani tentokrát," uvedla skupina.

?#POLÉMIQUE : Les rochers "anti-#migrants" de la Mairie de #Paris posés porte de La Chapelle, suscitent l'indignation. pic.twitter.com/rvHObY3glQ

— ?Le Globe (@LeGlobe_info) 16. února 2017

Balvany jsou navrženy tak, aby lidem co nejvíce ztížily schovat se pod mostem. Najdou se ale i trpěliví migranti, kteří čekají na místo v centru. Těm se zatím daří spát i mezi obrovskými kusy skály. „Je těžké tady spát," přiznal jeden migrant listu Le Parisien.

Nejde přitom o jediný pokus o takzvanou „nepřátelskou architekturu". U metra Stalingrad, odkud policie migranty vyhání pravidelně, byly postaveny kovové mříže. Další zábrany pak byly vztyčeny v oblastech Avenue de Flandre a Place de la Bataille-de-Stalingradu.

Témata:  Paříž uprchlíci Francie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy