Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká diplomacie vyzvala Peking, aby pomohl stabilizovat Korejský poloostrov

Čína
Čína
Foto: Česká televize

Bonn - Během jednání ministrů zahraničí G20, které se koná v Bonnu, se americký ministr zahraničí Rex Tillerson poprvé sešel se svým čínským protějškem Wangem I. Vyzval, aby Peking všemi prostředky působil na KLDR, a přispěl tak ke snížení napětí na Korejském poloostrově.

Tillerson podle svého mluvčího Marka Tonera během setkání s Wangem rovněž zdůraznil rostoucí nebezpečí, které představuje severokorejský jaderný program a program vývoje balistických střel.

Setkání ministrů zahraničí USA a Číny bylo první oficiální schůzkou představitelů těchto mocností po nástupu nového prezidenta Donalda Trumpa k moci.

Trump se s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem před týdnem spojil telefonicky. Mimo jiné ho ujistil, že bude respektovat politiku jedné Číny. Peking Trumpův postoj ocenil a oba prezidenti si také slíbili, že se vzájemně navštíví.

Tillerson už dříve ubezpečil americké spojence Jižní Koreu a Japonsko, že je Washington odhodlán je bránit v případě útoku z Pchjongjangu. Čína je prakticky jediným spojencem severokorejského režimu.

Témata:  Čína Severní Korea

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy