Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kreml nemá o zlepšení rusko-amerických vztahů žádné iluze, tvrdí Peskov

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Období tání ve vztazích mezi Ruskem a USA po nástupu prezidenta Donalda Trumpa nenastalo. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova si Moskva nikdy nedělala iluze, že dojde k obratu. S definitivními závěry Rusko počká až na osobní setkání obou prezidentů.

Moskva tajně podle médií doufala například ve zrušení nebo alespoň zmírnění amerických protiruských sankcí. V poslední době ale v Kremlu nadšení upadá, tvrdí ruští i američtí komentátoři. I oficiální ruská média upozorňují, že Trump v důsledku "protikremelské mediální kampaně" ze své náklonnosti k Moskvě ustupuje.

Peskov dnes ujistil novináře, že Kreml nemá o zlepšení rusko-amerických vztahů žádné iluze. "Nikdy jsme růžové brýle nenosili a nikdy jsme si žádné iluze nedělali. Proto nemáme čím být rozčarováni," řekl.

Trump je navíc ve funkci sotva měsíc, a tak jsou jakákoli hodnocení předčasná. "Tím spíš, že se žádné podstatné kontakty mezi hlavami obou států neuskutečnily," řekl kremelský mluvčí.

Kdy by se setkání obou státníků mohlo uskutečnit, není zatím jasné. Kremelské zdroje podle agentury Interfax naznačují, že příprava intenzivně pokračuje. Peskov ale dnes novinářům řekl, že datum summitu je "absolutně neznámé".

Témata:  Vladimír Putin Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy