Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Znásilňují němečtí vojáci v Evropě holčičky? Podle diplomata jde o ruskou provokaci

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - Němečtí vojáci, kteří před několika dny přijeli do Litvy, už čelí prvnímu skandálu. Na internetu se objevila zpráva, podle které měli znásilnit malou holčičku. Nakonec se ukázalo, že je vše úplně jinak.

Němečtí vojáci umístění v rámci rozložení sil Severoatlantické aliance (NATO) v pobaltské republice Litva se stali terčem dezinformační kampaně. Upozornila na to agentura DPA s odkazem na resort obrany v Berlíně.

Podle informací, které o případu uvedlo internetové vydání týdeníku Der Spiegel, měly neznámé osoby rozeslat v uplynulých dnech emaily s obviněním, že němečtí vojáci v Litvě znásilnili nezletilou osobu.

Ať už za emaily stojí kdokoliv, cílem této dezinformační kampaně bylo vyděsit obyvatele Litvy a vrazit klín mezi ní a Německo. Litva se přitom dlouhodobě obává možného napadení za strany Ruska, které si dělá na pobaltí zálusk.

Litevská vláda nicméně potvrdila, že k ničemu takovému nedošlo. Diplomat, jehož jméno týdeník neuvádí, hovoří o další provokaci Rusů, kteří zpochybňují aktuální přítomnost německých vojáků v pobaltské republice.

NATO, které je zneklidněné údajně agresivní politikou Ruska, posiluje své východní křídlo. Německo v lednu začalo do Litvy po železnici přepravovat asi 200 vozidel, včetně 30 tanků. Zatím podle serveru Delfi dorazilo 130 ze 450 německých vojáků. Jednotka má být složena z asi 1200 vojáků z Německa, Nizozemska, Belgie a Norska.

Témata:  Německá armáda Litva Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy