Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa musí od Ruska očekávat další falešné zprávy proti NATO, varuje generál Pavel

Armádní generál Ing. Petr Pavel, M. A., Náčelník Generálního štábu Armády České republiky
Armádní generál Ing. Petr Pavel, M. A., Náčelník Generálního štábu Armády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Mnichov - Šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel v reakci na smyšlené znásilnění litevské dívky německými vojáky řekl, že Evropa musí od Ruska očekávat další falešné zprávy, jejichž cílem bude podkopat důvěru v alianci.

Spekuluje se, že za vymyšleným obviněním byla Moskva, ta se k tomu zatím nevyjádřila. "Je to očividně falešná zpráva a já předpokládám, že bychom měli očekávat další," řekl Pavel po jednání s ministry obrany Německa a Litvy.

"Rusko netěší rozmísťování jednotek NATO v blízkosti svých hranic, takže pravděpodobně využije legální cesty, jako je propaganda, aby ovlivnilo veřejné mínění proti tomuto rozmísťování," uvedl Pavel v rozhovoru s agenturou Reuters na bezpečnostní konferenci v Mnichově.

NATO má podle Pavla prostředky, jako například strategickou komunikaci, díky kterým může údajně ruským dezinformacím čelit. Pavel navíc nepředpokládá, že by Moskva dokázala vyvolat velké demonstrace proti rozmísťování aliančních jednotek, neboť obyvatelstvo dotčených členských zemí o vojáky dlouhodobě stojí.

Témata:  Petr Pavel NATO (Severoatlantická aliance) Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy