Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začal boj o západní Mosul: Irácká armáda tahájila ofenzivu proti IS

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.army.mil

Bagdád - Irák zahájil vojenskou ofenzivu, jejímž cílem je osvobodit západní části Mosulu, které má pod kontrolou Islámský stát (IS). Američané předpokládají, že půjde o velmi náročnou operaci.

Irácký premiér Hajdar Abádí na vojáky apeloval, aby respektovali lidská práva. Dobýt Mosul by bylo náročné pro jakoukoliv armádu světa, uvedl americký generál Stephen Townsend, který velí mezinárodní koalici, jež bojuje s místními jednotkami proti IS. Koalice v sobotu zničila budovu hlavního nemocničního zařízení v západním Mosulu, kde se podle ní skrývalo velitelství IS.

V západní části druhého největšího iráckého města Mosulu, kde pod nadvládou IS, žije podle odhadů až 750.000 lidí. Polovina města na východ od řeky Tigris byla dobyta již v lednu.

Vojáci k městu postupují od jihu, kde již převzali kontrolu nad několika vesnicemi, uvedla agentura Reuters.

Irácké letectvo v sobotu shodilo na západ Mosulu miliony letáků, které upozorňovaly obyvatelstvo, že pozemní ofenziva začne co nevidět. Armáda doposud útočila na islamisty na západě města pouze ze vzduchu.

Dobývání Mosulu, které začalo v říjnu loňského roku, je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003.

Místní poukazují na špatnou práci policie v osvobozených vesnicích, které leží jen pár kilometrů severně od Mosulu na řece Tigris. "Pořád jsou tady radikálové, chodí si zde bez obav se zbraněmi a ve svých vojenských oblecích. V minulých dnech povraždili mladé muže," řekl obyvatel jedné z vesnic. "Žijeme tady jako v jedné velké věznici," poznamenal další.

Témata:  Irák Islámský stát U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy