Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mírová dohoda v Kolumbii: Povstalci z FARC ve zvláštních zónách odevzdají zbraně

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Bogotá - Povstalci FARC dokončili klíčový krok v naplňování mírové dohody, která by měla ukončit více než padesátiletý ozbrojený konflikt v Kolumbii. Poslední ze zhruba 6900 rebelů se v sobotu přesunuli do tranzitních zón, kde mají složit zbraně.

Úřady v sobotním prohlášení oznámily, že posledních 300 rebelů z FARC dorazilo do tranzitní zóny v departementu Caquetá. Následovali tak tisíce povstaleckých bojovníků, kteří se v uplynulých týdnech shromáždili ve 26 demobilizačních oblastech, kde mají začít odevzdávat zbraně členům monitorovacích týmů pracujících pod záštitou OSN.

Mluvčí pozorovatelské mise OSN v Kolumbii Carolina Azevedová potvrdila, že přesun povstaleckých bojovníků do tranzitních zón byl dokončen, napsala agentura AP. Většina povstalců absolvovala dlouhou cestu pěšky, autobusem a lodí poté, co opustili své tábory v džungli.

Původní dohoda byla podepsána loni září. Předcházela jí čtyřletá jednání v Havaně. Voliči ji ale 2. října v referendu odmítli. Jejím odpůrců se nelíbilo zejména to, že se někdejší povstalci budou moci účastnit politického života. Upravenou verzi dokumentu pak kolumbijský prezident Juan Manuel Santos a zástupci FARC podepsali v listopadu.

Témata:  Kolumbie FARC

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:01

Rafah opouští statisíce lidí. Bojí se invaze izraelské armády

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy