Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První měsíc Trumpa ve funkci: Chaos, sporné kauzy, kontroverze

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - O tom, že republikán Donald Trump bude ve vedení Spojených států radikální změnou proti demokratickému exprezidentovi Baracku Obamovi, nikdo nepochyboval. Nový šéf Bílého domu je funkci měsíc a už stačil vyvolat celou řadu kontroverzí. Jeho kritici hovoří o chaosu.

Jen několik hodin po své inauguraci 20. ledna podepsal nařízení, ve kterém vyzval vládu, aby co nejvíce utlumila Obamacare. Na jejím plném odstranění Trump i republikánští zákonodárci zatím pracují.

Trump během uplynulých čtyř týdnů podepsal řadu kontroverzních exekutivních nařízení, jimiž mimo jiné otevřel cestu pro stavbu zdi na hranici s Mexikem nebo rozhodl, že Spojené státy se nebudou účastnit již dříve dohodnutého Transpacifického partnerství (TPP). Dohodu dvanácti tichomořských států o volném obchodu uzavřel před rokem Obama, Kongres ji ale ještě neratifikoval.

Velký odpor pak vyvolal Trumpův dekret, který dočasně zakázal vstup do USA obyvatelům sedmi převážně muslimských států a který zmrazil americké azylové programy. Nařízení obratem napadl stát Washington u federálního soudu, který předběžně účinnost dekretu pozastavil. Trump už oznámil, že v nadcházejícím týdnu vydá nový migrační dekret, který bude námitky soudu brát v potaz.

Bouřlivý první měsíc pak završila nečekaná rezignace v Trumpově týmu nejbližších spolupracovníků. Flynnovi, o kterého se podle všeho zajímá i Federální úřad pro vyšetřování (FBI), zlomily vaz jeho kontakty s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem ještě před Trumpovou inaugurací.

Trump nařčení o spolupráci svého štábu s Rusy považuje za konspirační dílo prolhaných médií. Novinářům dlouhodobě dává za vinu, že proti němu vytahují pouze špínu a vymyšlené kauzy, čímž mu brání v práci. Vyhrocený vztah mezi Trumpem a médii, který provázel celou předvolební kampaň, inaugurací rozhodně neskončil. Právě naopak. Hned po složení prezidentského slibu se rozhořel spor o to, kolik lidí v centru Washingtonu inauguraci sledovalo.

Kauza rychle nabrala zajímavý spád, když mluvčí Bílého domu Sean Spicer prohlásil, že účast byla vůbec nejvyšší. Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová následně odmítla komentáře médií, že Spicer lhal; podle poradkyně pouze předložil alternativní fakta. Řadě lidí připomněl výrok takzvaný newspeak, jazyk z antiutopického románu britského spisovatele George Orwella 1984.

Trump navazuje kontakty se světovými lídry, s některými se již setkal, s jinými hovořil telefonicky. Vůbec prvním státníkem, s nímž prezident osobně jednal, byla britská premiérka Mayová. Trump poté řekl, že stoprocentně stojí za Severoatlantickou aliancí a že NATO je základem společné obrany. Trump se setkal i s japonským premiérem Šinzó Abem, kanadským premiérem Justinem Trudeauem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Telefonicky jednal například s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Françoisem Hollandem nebo čínským protějškem Si Ťin-pchingem, jehož ujistil, že bude respektovat politiku jedné Číny.

Senát schválil obsazení některých klíčových pozic v Trumpově administrativě, ministrem obrany se stal James Mattis, zahraničí řídí Rex Tillerson. Ve funkci šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA) byl potvrzen Mike Pompeo. Trump naopak z funkce uvolnil úřadující ministryni spravedlnosti Sally Yatesovou, a to pro nesouhlas s jeho migračním dekretem.

Témata:  Donald Trump prezident USA USA Bílý dům USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy