Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kongres nakope Rusku prdel, spustil americký senátor

USA
USA
Foto: Pixabay

Mnichov - Vlivný republikánský senátor Lindsey Graham si na bezpečnostní konferenci v Mnichově pustil pusu na špacír. Chce trest pro Rusko za údajné hackerské útoky během prezidentské kampaně v USA.

"Mému příteli panu Lavrovovi: Doufám, že pocítíte důsledky," řekl Graham směrem k ruskému ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi. "Rok 2017 bude rokem, kdy Kongres nakope Rusku prdel," prohlásil americký senátor.

Administrativa exprezidenta Baracka Obamy z hackerských útoků otevřeně obvinila Rusko, Moskva ale veškerá nařčení odmítla. Graham řekl, že chce v Kongresu představit společný návrh demokratů a republikánů k novým protiruským sankcím.

"Můj cíl je dostat to na Trumpův stůl. Doufám, že vezme za svou myšlenku, že jako vůdce svobodného světa by s námi na potrestání Ruska měl spolupracovat," uvedl Graham. Dodal, že má největší obavy z toho, že Trump dosud nikdy před kamerou neprohlásil, že Rusové budou muset za zásahy do voleb zaplatit.

Tvrdým kritikem prezidenta Trumpa je také Grahamův stranický kolega ze Senátu John McCain. Ten se v Mnichově v rozhovoru se stanicí NBC News postavil za média, která Trump dlouhodobě kritizuje. Omezení svobody tisku je podle McCaina cesta, jak diktátoři začínají.

"Nesnáším tisk. A vás obzvlášť nesnáším," řekl McCain v rozhovoru v dnešním vydání pořadu Meet the Press. "Faktem ale zůstává, že vás potřebujeme. Potřebujeme svobodný tisk. Musíme ho mít. Je to nezbytné," řekl s tím, že demokracie se bez svobody médií nemůže obejít.

Témata:  Sergej Lavrov USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy