Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekvádor v prvním kole volí nového prezidenta, favoritem je Moreno

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Quito - V Ekvádoru se dnes koná první kolo prezidentských voleb. Favoritem je dle odhadů kandidát vládní strany Lenín Moreno, nicméně se neočekává, že by hned získal potřebný počet hlasů. Rozhodne tak až kolo druhé 2. dubna.

K vítězství v prvním kole prezidentských voleb je zapotřebí získat 40 procent hlasů a náskok deseti procentních bodů před druhým kandidátem.

Podle únorového průzkumu společnosti Cedatos by měl Moreno získat 38,6 procenta hlasů. Na druhém místě by měl skončit bankéř Guillermo Lasso se ziskem 25,7 procenta hlasů.

Odborníci předpokládají, že v případném druhém kole by se opoziční voliči ostatních kandidátů spojili proti Morenovi, takže by měl Lasso velkou šanci na vítězství. Lassovým vítězstvím by v Ekvádoru skončila deset let trvající levicová vláda.

Témata:  Ekvádor volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy