Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gruzínci dnes na demonstraci podpořili nezávislou televizi, o její vlastnictví se vede spor

Tbilisi, Gruzie
Tbilisi, Gruzie
Foto: Pixabay

Tbilisi - 30 tisíc Gruzínců včetně opozičních politiků a zástupců nevládních organizací dnes demonstrovalo na podporu největší nezávislé televizní stanice Rustavi 2, o jejíž vlastnictví se vede soudní bitva.

Bývalý majitel stanice Kibar Chalvaši se v srpnu 2015 obrátil na soud v Tbilisi s tím, že byl o svůj podíl v televizi připraven nezákonně za vlády bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho. Soud mu dal za pravdu, televize se ale odvolala. Případ dospěl k nejvyššímu soudu, který ve věci ještě nerozhodl.

Televize dnes odpoledne podle serveru Kavkazskij uzel obnovila vysílání, které přerušila v sobotu na protest proti nátlaku současné gruzínské vlády.

"Sešli jsme se tady, abychom řekli vládě, že nikdy nesmí sáhnout na svobodu projevu v naší zemi," řekl zástupce ředitele Rustavi-2 davu lidí, kteří se shromáždili před sídlem parlamentu v centru Tbilisi.

Vedení televize ujišťovalo, že akce nemá politický charakter a že je výlučně zaměřena na obranu svobody slova v Gruzii, kde "režim chce změnit redakční politiku Rustavi-2, protože nechce slyšet kritiku na svou adresu".

Témata:  Gruzie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy