Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

McCain se pustil do Trumpa. Útoky na tisk? Tak začínali diktátoři

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington – Americký prezident Donald Trump ostře zaútočil na novináře a některá konkrétní média a nazval je „nepřáteli národa“. Takový přístup a výroky se ale nelíbí republikánskému senátorovi a někdejšímu prezidentskému kandidátovi Johnu McCainovi.

„Falešná zpravodajská média (upadající @nytimes, @NBCNews, @ABC, @CBS, @CNN) nejsou mými nepřáteli, jsou to nepřátelé amerického lidu!" napsal Trump v pátek na twitteru.

Na shromáždění svých stoupenců na Floridě pak média kritizoval jako „šiřitele falešných zpráv a součást zkorumpovaného systému".  Trump řekl tisícovkám aplaudujících stoupenců, že s nimi chce mluvit bez filtru „falešných zpráv". Prohlásil, že „nepoctivá média" nemají zájem informovat pravdivě a publikují jednu falešnou zprávu za druhou.

Senátor McCain je k jeho slovům vyjádřil v rozhovoru pro NBC, když varoval, aby se lidé poučili z historie. Poukázal totiž na to, že „útoky na tisk začínali diktátoři“. „Když se podíváte na historii, první věc, kterou diktátoři udělali, je, že zastavili tisk. A já neříkám, že prezident Trump se snaží být diktátorem. Jen říkám - musíme se poučit z historie,“ cituje jeho slova list The Washington Post..

„Nenávidím tisk a nenávidím zejména vás,“ řekl McCain moderátorovi Chucku Toddovi, kterého tato slova rozesmála, „Ale faktem je, že vás potřebujeme. Potřebujeme svobodu tisku. Musíme ji mít. Je to důležité. Chcete-li ji zachovat – a teď to myslím velmi vážně - chcete-li zachovat demokracii, jak ji známe, musíte mít svobodný a mnohdy konflitní tisk. A bez něj, obávám se, bychom v průběhu času mohli přijít o tolik našich individuálních svobod,“ varoval.

McCain a Trump mezi sebou nemají příliš dobré vztahy. Senátor je jedním z nejhlasitějších republikánů v Kongresu vyzývajících k vyšetřování ruských pokusů ovlivnit prezidentské volby. Trump nedávno na twitteru napsal, že McCain a senátor Lindsey Graham patří mezi ruské jestřáby, kteří „chtějí začít třetí světovou válku". Vyjádřil se tak poté, co dvojice kritizovala jeho zákaz přistěhovalectví, který byl od té doby pozastaven federálními soudy.

Témata:  Donald Trump John McCain USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy