Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentské volby v Ekvádoru: Vládní strana už slaví vítězství, radost je ale možná předčasná

Volby
Volby
Foto: Pixmac

Quito - První kolo prezidentských voleb v Ekvádoru patrně vyhrál kandidát vládní strany Lenín Moreno, který získal 38,9 procent hlasů. Druhý skončil se 28,5 procenta hlasů Guillermo Lasso za pravicovou koalici.

Vyplývá to ze sečtení 80 procent výsledků, o nichž informovala televize CNN. Volební účast činila skoro 83 procent.

Zatím ale není jasné, zda se bude muset 2. dubna konat druhé kolo. Pokud by Moreno (63) získal nejméně 40 procent hlasů a náskok deseti procentních bodů před druhým kandidátem, stal by se již definitivním vítězem.

"Už máme více než 10 procentních bodů náskok před Lassem a stále ho zvyšujeme...zvítězíme," vyjádřil optimismus na twitterovém účtu současný prezident Rafael Correa. Z celkem osmi kandidátů, mezi nimiž byla jedna žena, by postoupili do druhého kola dva s nejlepším výsledkem. Podle odhadů expertů by pak měl velké šance bankéř Lasso (61).

Současný prezident Correa se dříve těšil velké popularitě, zejména díky štědrým sociálním programům. V posledních letech ale musela vláda přijmout v důsledku ekonomické krize úsporná opatření. K té přispěly zejména klesající ceny ropy, která tvoří asi 40 procent exportních příjmů Ekvádoru.

Lasso slíbil mimo jiné snížení daní, milion nových pracovních míst a vyvedení země z recese. Nedávno ale také prohlásil, že neprodlouží politický azyl zakladateli serveru WikiLeaks Julianu Assangeovi, který pobývá od roku 2012 na ekvádorském velvyslanectví v Londýně.

Moreno se snažil ve volební kampani získat voliče mimo jiné slibem štědrých sociálních programů a zlepšením školství a zdravotnictví.

Témata:  Ekvádor volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy