reklama

Vůdcem skupiny je mysteriózní 24letý Uzbekistánec, známý pod jménem Abu Rofiq. Jen málo se o něm ví, kromě toho, že se na různých sociálních médiích objevuje pod falešnými jmény a za použití nepravdivých informací, aby se vyhnul sledování. Prakticky v každém videu a fotografii, zveřejněné na internetu, nosí šátek nebo kuklu, aby zakryl tvář od nosu dolů, takže jsou viditelné pouze jeho úzké tmavé oči a dlouhé, zamotané černé vlasy. Hovoří plynně rusky, ale s mírným uzbeckým přízvukem. Jeho zapojení se do syrské války jen  dokazuje registrovaný vysoký počet Uzbekistánů a jiných občanů post-sovětských republik ve střední Asii, kteří mají pověst elitních, na doraz jdoucích bojovníků, ochotných obětovat i vlastní život.

Elitní status Malhama Tactics dává smysl v kontextu Abu Rofiqovi vlastní vojenské kariéry. Abu Rofiq řekl Foregin Policy, že odešel jako mladý muž z Uzbekistánu do Ruska, kde založil rodinu a nastoupil do jedné z nejvíce elitních ruských vojenských jednotek, výsadkové skupiny známé jako VDV. V roce 2013, Abu Rofiq opustil Rusko a odešel do Sýrie, kde jako jiní zahraniční bojovníci pendloval mezi různými frakcemi, než založil Malhama Tactics v roce 2016. Jako vůdce skupiny si vysloužil pozornost ruské vlády, která jej vnímá jako jednoho z hlavních teroristických cílů. Ruské nálety zasáhly jeho byt a zabily jeho manželku, syna a několik dalších civilistů. On sám ale unikl, protože pomáhal obětem jiného bombardování.

Rusky mluvící bojovníci v Sýrii

Ruští žoldnéřští bojovníci jsou zastoupeni na obou stranách konfliktu. V návaznosti na kremelskou intervenci v Sýrii v září 2015, do Sýrie vstoupilo téměř 1500 ruských žoldáků z nechvalně proslulé skupiny „Wagner“, která dříve bojovala po boku Ruskem sponzorovaných separatistů ve východní Ukrajině, podle zkoumání Sky News. Jejich úkolem je pomáhat Asadovu režimu a k tomu mají plnou podporu ruské vlády, projevující se např. tím, že létají do Sýrie na palubě oficiálních vojenských letadel a trénují na ruské základě v Molkinu na jihozápadě Ruska.

Na druhou stranu, do Sýrie též zamířily vlny rusky mluvících bojovníků, přidávajících se k místním džihádistickým skupinám v boji proti syrské vládě. Podle Soufan Group, nachází se v Sýrii nejméně 4700 zahraničních bojovníků ze zemí bývalého Sovětského svazu, z nichž většina pochází z ruských republik Čečenska a Dagestánu. Tito bojovníci obvykle dorazí do Sýrie lépe vybaveni a vyškoleni než místní radikálové. Jejich vyšší schopnosti jsou dány dlouholetými zkušenostmi bojů s ruskou vládu v horách Čečenska a Dagestánu. Tito bojovníci si rychle získali respekt, zvláště pro svou vysokou úmrtnost. Místní obyvatelé je nazývají inghimasi, což je termín používaný mezi džihádisty, odkazující na bojovníky, kteří útočí na přední řady nepřítele s cílem mu zasadit co největší ránu, bez sebemenší snahy držet se zpět a zůstat naživu. Ideální inghimasi bojují, dokud jim nedojde munice a pak se odpálí.

Tak trochu jiní žoldnéři

Ačkoliv příležitostně Malhama Tactical vysílá své bojovníky do předních linií, její zájem leží jinde. Podle Abu Rofiqa je hlavní úkol Malhama Tactical trénovat jiné rebely, ne bojovat v předních liniích. Malhama Tactical nabízí na svých YouTube a Facebook stránkách online průvodce pro džihádisty a organizuje online školení, když není možnost osobního školení. V jednom videu se např. praktikanti učí střílet z RPG (ruční protitankový granátomet) a trénují skupinový útok na budovu. V jiném dvoučlenná skupina čistí pokoje a eliminuje cíle pomocí granátů a střelby, to vše pod dohledem instruktorů z Malhama Tactical. Tento typ tréninku není levný - RPG střely, které Malhama Tactical používá ve svých trénincích se odhaduje na zhruba 800 $ za jednu na černém trhu - což je důvod, proč vojenský výcvik pro většinu rebelů a džihádistických skupin v Sýrii má tendenci se skládat prakticky jen z pochodu, akrobacie a základní střelby. Ale pro džihádských skupiny, které si to mohou dovolit, výcvik od Malhama Tactical stojí za náklady. Jeden evropský vojenský dodavatel, který hovořil pod podmínkou anonymity, připustil, že taktické dovednosti Malhama Tactical poskytují pro kohokoliv, koho její instruktoři trénovali, výraznou výhodu na syrském bojišti.

 Malhama Tactical primárně působí v Sýrii, skupina se však nechce omezit pouze na tuto oblast a přemýšlí o expanzi. Je ochotna přijmout práci všude tam, kde jsou sunnitští muslimové utlačováni. To zahrnuje Čínu či Barmu. Taktéž by se Malhama Tactical mohla vrátit ke kořenům a vrátit se k boji proti Rusku v severním Kavkazu. Její rozsáhlá webová prezentace zahrnující Facebook, Youtube, Twitter či ruskou sociální síť VKontakte, jim poskytuje dost kontaktů na budoucí najímatele. Na svém Instragamovém účtu skupina vyvěšuje umělecké, filtrované fotky zbraní proložené kvalitně udělanými logy Malhama Tactical. S více než 208 160 shlédnutími na YouTube má Malhama Tactical velký dosah. Pro srovnání, brigáda al-Moutasem Svobodné syrské armády (Free Syrian Army al-Moutasem Brigádě), která je asi 50krát větší a o půl roku starší, má něco o něco málo přes 110 000 zhlédnutí na YouTube.

V listopadu skupina umístila na Facebook nabídku práce, hledajíce instruktory s bojovými zkušenostmi.  Reklama hovořila o „zábavě a přátelském týmu“ a lákala rekruty, kteří jsou ochotni „ se trvale zapojit, rozvíjet se a učit se" a pracovat s Jabhat Fateh al-Sham.  Dokonce zmiňovala benefity pro instruktory jako je dovolená a jeden den volna od džihádu v týdnu. Formulace celé nabídky by se hodila spíše do Fortune 500 než pro skupinu extrémistů bojujících v brutální a krvavé válce, poznamenává Foreign Policy, dodávaje, že jen zřídkakdy má džihád tak podnikatelského ducha.

I když Malhama Tactical si účtuje za své služby peníze, Abu Rofiq odmítá skupinu a sám sebe označovat za žoldnéře. Jeho motivace sahá dál než za hromaděním peněz – Malhama Tactical bojují za ideu, za džihád.  Podle Seana McFateho, docenta na Národní univerzitě obrany a autora knihy o moderních žoldácích, je Malhama Tactical přirozenou odnoží dlouhé syrské války. Její směs extremistického zápalu s privatizací války je však jedinečná a znepokojivá, protože se může stát novým trendem válčení. Podle McFateho se jedná o novou úroveň moderní války – v zásadě o její milník.