reklama

Dvaašedesátiletý byrokrat už před několika dny oznámil, že nebude usilovat o druhý pětiletý mandát v této funkci v roce 2019. Nicméně zdroje italského listu La republika uvedly, že bývalý lucemburský premiér by mohl odstoupit už během několika příštích týdnů.

Pokud se funkce vzdá, dočasně by ho měl nahradit jeden z jeho zástupců - mohl by to být například populární finský politik Jyrki Katainen, který by podle listu s největší pravděpodobností dostal přednost před nizozemským socialistou Fransem Timmermansem.

Juncker již dříve vyjádřil obavy, že Británie rozdělí zbylých 27 členů EU tím, že bude každé zemi během vyjednávání o brexitu slibovat něco jiného. Požádal také, aby se vedoucí představitele zemí Evropské unie zdrželi referend o vystoupení z bloku. Takové hlasování by se podle něj mohlo vymstít a způsobit, že se voliči rozhodnou pro odchod.

Nicméně brexit není jediným problémem, který v současné době způsobuje Junckerovi problémy – mezi ty další patří například snaha udržet Řecko a Itálii v eurozóně a pokračující migrační krize. 

Ještě v létě přitom popřel, že by rezignaci zvažoval. "Jsem svobodný člověk, až budu chtít skončit, skončím a nebudu se nikoho ptát," řekl Juncker, dodal ale, že takový úmysl nemá, zvláště ne pod tlakem kritických hlasů.

"A navzdory tomu, že mám velký respekt k práci novinářů, jsem velmi překvapen, že nijak neanalyzovali důvody, proč někdo chce mou demisi a kritizuje komisi," řekl Juncker v reakci na kritiku jeho osoby kvůli migraci a brexitu.