Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA chtějí vězně do hlavy, dochází látky do smrtících injekcí

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Fairmount - Americké věznice mají vážný nedostatek smrtících látek, kterými popravují vězně odsouzené k trestu smrti. Podle serveru Washington Post si je proto musí odsouzenci před popravou obstarávat sami, to ale není úplně jednoduché. Některé státy proto zvažují, že začnou vězně střílet do hlavy.

Dnešní rozvinutá společnost trpí i přes relativní morální vyspělost stále několika neduhy. Jedním z nich jsou popravy v USA, které provází kromě morálních spekulací nové problémy, konkrétně nedostatek smrtících látek. Léta používané chemikálie totiž dosavadní dodavatelé, především evropští, odmítli dále poskytovat k popravám vězňů. 

Úřady ve Spojených státech používají sloučeniny midazolamu a hydroformu, s těmi ale byly už v minulosti velké problémy. Na konci července 2014 byl vězeň z Arizony prohlášen za mrtvého až za hodinu a 57 minut. V lednu 2014 zase vězeň v Ohiu umíral 25 minut. Kromě bolestí, v nichž musí umírající trpět mnohdy i dlouhé minuty, mají teď vězni odsouzení k popravám další starost navíc. Musí si injekci s těmito látkami sehnat sami.

To ale není úplně jednoduché. Smrtících látek je nedostatek a farmaceutické firmy se odmítají podílet na jejich výrobě. Lékaři je se stejnou měrou zdráhají vězňům předepisovat a tvrdí, že mají za úkol životy zachraňovat, ne ničit. Nikdo jiný však tyto látky dodávat nemůže, jejich poskytování jinou osobou než lékaři je totiž nelegální.

Věznice ve Spojených státech nyní přemýšlí, co dál. Některé podle serveru dokonce zvažují, že by zavedly popravčí čety, které by vězně odsouzené k trestu smrti popravovaly zbraní. Střílely by je do hlavy. To by ovšem vyvolalo mnohem větší bouři, než již tak kontroverzní popravování smrtící injekcí.

I přes zdánlivě barbarský trest jsou Spojené státy stále ještě zemí, kde se popravuje jen za ty nejhorší zločiny a brutální vraždy. Například v Číně se ale popravuje i za narušování sociální stability, v Íránu za projevování sexuální orientace či politického smýšlení, v Súdánu za odpadlictví od víry a ve Vietnamu za politickou aktivitu či za hospodářskou kriminalitu.

Zavedení trestu smrti by ale uvítali i Češi. Vyplývá to z nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), kde se zavedením nejvyššího trestu souhlasilo 58 procent dotázaných. Naopak proti bylo 35 procent lidí.

Témata:  USA trest smrti věznice

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.