Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvláštní pravidla pro muslimské studenty? Škola se s problémem vypořádala velmi neobvykle

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Sydney – V zemích po celé Evropě se nedávno vedla debata o tom, zda je přípustné, aby muslimští žáci odmítali podat ruku svým učitelkám. Ve Švýcarsku a Švédsku tato otázka vyvolala bouřlivé debaty. To jedna australská škola vyřešila problém jednoduše – muslimským žákům dala možnost odmítnout učitelkám ruku podat.

Australská škola přijala politiku umožňující mužským muslimským studentům odmítnout potřást rukou ženám. Takové gesto totiž odporuje hadísu, který říká, že „je lepší být bodnut do hlavy železnou jehlou, než se dotknout rukou ženy, u které to není přípustné“.

Jak informuje server The Independent, jedna z chlapeckých škol v Sydney se proto rozhodla, že dá muslimským studentům výjimku. Místo potřesení rukou tak studenti ve věku 7 až 10 let mohou zdravit položeném ruky na svá prsa. Australská škola tento „dohodnutý protokol" zavedla po konzultacích mezi zaměstnanci, studenty a rodiče.

Problémy s rozhodnutím nemají ani úřady. „Ministerstvo školství vyžaduje, aby školy uznávaly a respektovaly kulturní, jazykové a náboženské pozadí všech studentů s úmyslem podpořit otevřený a tolerantní postoj k rozmanitosti australské komunity,“ uvedl mluvčí ministerstva.

Jak poukazuje The Independent, takový doslovný výklad hadísů, které popisují slova, činy a zvyky proroka Mohameda, je spíše vzácný. Australský Velký muftí Ibrahim Abu Mohammed byl znám tím, že si potřásal rukou s ženami, stejně jako to dělal jeho předchůdce Fehmi Naji El-Imám.

Bývalý sekretář Islámské rady Victorie Kuranda Seyit řekl, že hadís „by se neměl vztahovat na školní kontext". „Studenti by měli být schopni si podat ruku s učitelem nebo ředitelem, nebo přijmout pozdrav od návštěvníka do školy," řekl papír. „Někteří lidé to berou příliš vážně,“ dodal.

Témata:  muslimové Austrálie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy