Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask na americké základně v Evropě: Stupeň ohrožení vysoký. Raketový útok

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: marines.com **www.marines.com**

14. únor letošního roku se pro americké vojáky na základně v německém Spangdahlemu zdál být den jako každý jiný. Každodenní rutinu ovšem narušila červená poplašná zpráva. Na všech počítačích se znenadání objevilo: „Raketový útok. Okamžitě vyhledej úkryt. Stupeň ohrožení: vysoký.“

Nakonec se ukázalo, že šlo jen o planý poplach, jak informoval server The Huffington Post.

Zpráva byla na všechny počítače odeslána omylem. Někdo totiž pracoval na grafické podobě varování a chtěl ho na zkoušku poslat jedné osobě. Nakonec ji obdrželi ale všichni.

„Jeden z řídících pracovníků velícího stanoviště vytvářel šablonu pro tuto specifickou událost, jež byla nedopatřením odeslána všem,“ řekl major Byron McGarry působící na základně deníku Stars and Stripes.

Trvalo to osm minut, než se objevila nová zpráva, která vojáky vyzvala ignorovat předchozí raketový poplach.

Jaké byly reakce? Informace o tom jsou jen omezené, přestože někdo na facebooku zmínil, že si jeden ze sloužících při útěku do krytu roztrhl kalhoty. Několik duchapřítomných osob si výstražné zprávy vyfotografovalo. Byron McGarry překlep považuje za příležitost naučit se něco nového.

Žádný zvukový alarm ani siréna zprávu nedoprovázely. Chybné sdělení tak automaticky nespustilo reakci celé základny.

„Naše velící stanoviště má ustálené standardní postupy, jež řídí rozesílání skutečných krizových zpráv všem na základně,“ uvedl McGarry. Nové kontrolní tlačítko bude podle něj přidáno ke každému varování, aby se v budoucnosti zabránilo nechtěnému odesílání podobných zpráv.

Témata:  U.S. ARMY Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy