reklama

Jihokorejští vědci a lékaři pracují na novém způsobu boje s rakovinou. Zjistili, že ji dokáže porazit nebezpečná střevní bakterie, která mobilizuje imunitní systém, aby cíleně ničil rakovinné buňky. 

Bakterie, která by mohla znamenat průlom v boji s rakovinou, je přitom strašák všech lidí, kteří si nemocí, kterou vyvolává, prošli. Řeč je o salmonele, která bývá častou příčinou otravy jídlem, salmonelózy.

Odborníci z Chonnam National University Hwasun Hospital ale tvrdí, že tato bakterie umí mnohem více, než jen upoutat člověka v mučivých křečích na toaletu. Dokáže totiž proniknout až k nádorovým buňkám a zalarmovat imunitní systém, aby dokázal úspěšně ničit nádorové buňky.

Právě způsoby, kterým by lékaři dokázaly ničit nádorové buňky, dnes chybí, nebo mají řadu vedlejších účinků. Na podobném principu sice funguje například chemoterapie, která způsobuje rozpad rakovinných buněk, s řadou vedlejších účinků a bez stoprocentní úspěšnosti je ale potřeba přijít na lepší řešení, jak s rakovinou bojovat. Imunitní systém sám o sobě při agresivním bujení rakovinných buněk selhává a nedokáže je likvidovat.

Ve studii, kterou lékaři publikovali v magazínu Science Translational Medicine, uvádí, že dosavadní pokusy na zvířatech dopadly velmi slibně. Více než polovina myší s rakovinou tlustého střeva se vyléčila bez vedlejších účinků. Vědci připisují tento úspěch právě bakterii salmonely.

Jde o první případ, kdy vědci využili reakci organismu na salmonelu v boji s rakovinou. Dodávají navíc, že se lidé nemusí bát vedlejších účinků léčby, protože užívají bezpečnou formu salmonely, která je mnohem méně účinná než ta způsobující salmonelózu.