Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šíitští povstalci zabili zástupce náčelníka jemenského generálního štábu

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Při raketovém útoku šíitských povstalců v jižním Jemenu byl dnes zabit Ahmad Sajf Jafaí, zástupce náčelníka generálního štábu jemenské armády.

Generálmajor Jafaí zemřel spolu s několika dalšími vojáky poté, co raketa vypálená šíitskými povstalci zasáhla armádní tábor u města Muchá. Tento důležitý přístav na jihovýchodě země dobyla vládní vojska s podporou mezinárodní koalice začátkem února, předtím byl v rukou povstalců od března 2015.

Dobytí města Muchá na pobřeží Rudého moře otevřelo cestu k postupu na přístav Hudajdá, který je hlavním střediskem pro dovoz potravin do Jemenu.

Konflikt mezi jemenskou vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího a menšinovými šíity trvá od roku 2014 a dosud si vyžádal na 10.000 obětí. Vládní jednotky mají nyní pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná.

Témata:  Jemen

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy