reklama

Policie přijela v pondělí na předměstí Rinkeby zatknout osobu podezřelou z drogových zločinů. Do ulic následně vyšel dav, který zapálil několik aut a raboval obchody, uvedla BBC.

Policisté reagovali výstražnou palbou. Policie později uvedla, že jeden z policistů vystřelil do davu, což je ve Švédsku velmi neobvyklé. Žádná střelná poranění nebyla hlášena. Pro jiný druh zranění ale muselo být ošetřeno několik lidí, včetně majitele obchodu. Noc v nemocnici strávil také fotograf listu Dagens Nyheter, který vypověděl, že ho napadla skupina lidí, když na místě pracoval na reportáži.

Šéf Bílého domu Trump vyvolal pozdvižení svým sobotním projevem na Floridě, když spojil příchod vlny migrantů do Švédska s údajným nárůstem zločinnosti v této skandinávské zemi. Mluvil přitom o incidentu z pátečního večera ve Švédsku, ačkoli tam k ničemu závažnému nedošlo. "Podívejte se, co se děje v Německu, co se včera v noci stalo ve Švédsku. Švédsko. Kdo by to byl řekl? Švédsko," prohlásil.

Později uvedl, že svou zmínkou o Švédsku reagoval na zprávu televize Fox News, který v pátek představila nový dokument o migrantech a kriminalitě ve Švédsku.

Švédsko bylo v roce 2015 svědkem obrovského přílivu migrantů. O azyl požádalo více než 162.000 lidí, téměř třetina z nich přišla z válčící Sýrie.  Švédsko nabízelo trvalý pobyt všem Syřanům, počet přicházejících migrantů ale vládu přiměl pravidla změnit. Švédsko mimo jiné zavedlo přísné hraniční kontroly a nabídlo finanční částky migrantům, kteří budou ochotni zemi dobrovolně opustit. V roce 2016 množství žádostí o azyl ve Švédsku kleslo na 29.000.

Oficiální švédské statistiky neregistrují významný nárůst zločinnosti po příchodu nové vlny migrantů. Kritici ale obviňují policii, že se snaží zatajovat před veřejností zločiny údajně spáchané cizinci.