Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí ve Francii: Souboj Macrona s Fillonem je těsný, ukázal průzkum

François Fillon
François Fillon
Foto: Facebook

Paříž - Nový průzkum ukázal, že centrista Emmanuel Macron a konzervativec François Fillon mají téměř shodné šance stát se francouzským prezidentem. Soupeří o tom, kdo z nich postoupí do druhého kola.

Vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penová vede peloton kandidátů do jarních prezidentských voleb.

Podle průzkumu agentury OpinionWay Le Penovou s podporou 26 procent dotázaných následují Macron s přízní 22 procent dotázaných a Fillon s 21 procenty. Oba rivalové by ale v druhém kole vůdkyni Národní fronty porazili: Macron v poměru 59 ku 41 procentům, Fillon v poměru 58 ku 42 procentům.

Centristický politik François Bayrou, který se účastnil tří posledních klání o Elysejských palác, má dnes odpoledne oznámit, zda bude či nebude počtvrté kandidovat. Průzkumy mu nedávají šanci, že by v prvním kole 23. dubna mohl uspět, a tak se spekuluje, že by jeho případná podpora mohla povzbudit Macrona, jehož kampaň v posledních dnech podle agentury Reuters ztratila na síle. Macronovi dnes již přislíbil svou podporu François de Rugy, který jako "zelený kandidát" neuspěl v primárkách levice.

Policie dnes vyslýchala tělesného strážce a šéfku kabinetu Le Penové kvůli podezření protikorupčního úřadu Evropské unie, že si šéfka Národní fronty nechala v Evropském parlamentu neoprávněně vyplatit více než 300.000 eur (asi 8,1 milionu Kč). Fillon zase čelí podezření, že fiktivně zaměstnával manželku za statisíce eur z francouzského parlamentu.

Témata:  Marine Le Pen volby ve Francii 1 François Fillon Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy