Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská rozvědka chce posádce ISS zkrátit nudu, poslala jim kolekci filmů o špionech

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Mys Canaveral - Navigační problémy dnes zamezily americké nákladní lodi Dragon, aby se podle plánu spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Šestičlenná posádka ISS bude mít už zanedlouho možnost zkrátit si chvíle volna sledováním oslavných filmů o ruských špionech.

Nedělní start nosné rakety Falcon proběhl bez problémů. Když byl Dragon jen několik set metrů od vesmírné stanice, kvůli navigační chybě byla operace zastavena. Loď ani šestičlenná posádka ISS nejsou podle NASA nijak ohroženy.

Společnost SpiceX vyslala k ISS loď Dragon v neděli z odpalovací rampy, z níž na přelomu 60. a 70. let minulého století startovali američtí astronauti k misím na Měsíc.

Na cestě k ISS je dnes rovněž ruská nákladní loď Progress, která odstartovala z Bajkonuru poprvé po nezdařeném prosincovém startu. Progress se má s ISS spojit v pátek. Jako dárek veze filmy o špiónech.

"Filmy ozdobí krátké chvilky volna kosmonautů. Tento dárek byl vesmírným výzkumníkům odeslán při příležitosti stého výročí vzniku orgánů (sovětské) státní bezpečnosti," komentoval neobvyklou zásilku mluvčí SVR Sergej Ivanov. Kolekci podle něj doplňuje i několik filmů o významných událostech ruských dějin, které natočilo ruské filmové studio Lenfilm.

Ruské bezpečnostní složky, v jejichž řadách kdysi pracoval i prezident Vladimir Putin, si připomenou sté výročí vzniku první sovětské tajné služby letos v prosinci. Několik týdnů po bolševické revoluci v roce 1917 byla z iniciativy bolševického vůdce Vladimira Uljanova-Lenina založena obávaná tajná služba VČK, známá jako Čeka. Z jejích struktur později vznikly tajné služby GPU, NKVD a KGB, k odkazu první ruské rozvědky se hlásí i nynější ruské špionážní agentury FSB, GRU a SVR.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) Dragon Space-X Rusko

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy