Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švýcarsko chce odradit migranty. Natočí pro ně odstrašující seriál

Přijímání uprchlíků do Evropy
Přijímání uprchlíků do Evropy
Foto: Tomáš Zdechovský

Švýcarsko – Švýcarsko sice nepatří mezi země Evropské unie, rozhodně to ale neznamená, že by o něj migranti neměli zájem. Ty z Afriky, konkrétně z Nigérie, se rozhodla tamní vláda odradit vskutku netradičně – bude financovat nigerijskou televizní show.

Podle serveru The Local švýcarská vláda financuje třináctidílnou sérii, kterou v alpské zem natáčí filmový štáb z Nigérie. Podle zpráv tiskových agentur by měl stát asi 450 tisíc dolarů, tedy asi 11,5 milionu korun.

Série nazvaná v překladu Chybějící kroky vychází z dohody o 2011 migraci mezi oběma zeměmi. Podle serveru Swiss Info by měla odhalit mýtus o „švýcarském ráji“ a informovat africké migranty o rizicích spojených s cestováním do Evropy. Výjevy z pořadu jsou podle serveru velmi daleko od tradičních turistických kampaní představujících slunce, hory, jezera a venkovní kavárny.

Naopak jde o to ukázat, že život ve Švýcarsku není snadný, což má dokazovat třeba konkrétní příklad Joshuy, mladého Nigerijce, kterému úřady azyl neudělily a který teď v zemi žije nelegálně.

„Chceme poskytovat objektivní informace o migraci, ukázat, že přechod Středomoří je nebezpečný a že šance Nigerijců na udělení azylu jsou nízké. Máme také v úmyslu vysvětlit, že život pro nelegálního přistěhovalce ve Švýcarsku není snadný," vysvětluje Lukas Rieder, mluvčí Státního úřadu pro migraci (SEM).

Právě nedostatek informací nebo poskytování nepravdivých informací je podle mluvčího jedním z hlavních problémů, které vedou k nelegální migraci. Právě využití nigerijského filmového průmyslu - známého jako „Nollywood" - je efektivní způsob, jak oslovit co nejvíce lidí, dodal.

Není to poprvé, co se SEM pustil se do podobného projektu. V roce 2007 financoval dvouminutovou reklamu vysílanou v několika afrických zemích, jako je Kamerun a Nigérie. A hlavní poselství pro migranty? Nevěřte všemu, co se říká.

S projektem ale nesouhlasí Švýcarská uprchlická rada, která ve vyjádření pro média uvedla, že informační kampaně samy o sobě nestačí. Bylo by lepší řešit příčiny migrace, jako je situace v oblasti lidských práv a hospodářských otázek, uvedl mluvčí organizace.

Podobně to vidí i skupina Amnesty International, která uvádí, že by migranti měli být správně informováni o švýcarském právu a azylovém procesu. Na druhé straně ale souhlasí s tím, že by se Švýcarsko mělo zaměřit na zlepšení lidských práv v zemi, aby tam lidé chtěli zůstat a neutíkali do Evropy.

V roce 2016 bylo ve Švýcarsku podáno 27,207 žádostí o azyl. Z nich 1106 pocházelo od nigerijských občanů (4,1%). Jen tři lidé ale azyl skutečně získali a šesti dalším bylo povoleno dočasné zůstat (z celkových 1.261 prověřovaných případů).

Témata:  Švýcarsko uprchlíci Nigérie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy