Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na summitu V4 se bude hovořit o rozdílné kvalitě potravin

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Země takzvané visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) se dohodly uspořádat mimořádný summit těchto středoevropských států, který se bude zabývat rozdílným složením potravin dodávaných na pulty obchodů do západní a východní Evropy.

Novinářům to dnes řekl slovenský premiér Robert Fico. Podle Fica by visegrádské země měly vyzvat Evropskou komisi, aby připravila opatření, která zmiňovaným praktikám zabrání.

O svolání mimořádné schůzky požádala Bratislava. Slovenské úřady minulý týden zveřejnily výsledky laboratorních testů potravin a uvedly, že nadnárodní potravinářské firmy na Slovensko často dodávají méně kvalitní výrobky stejné značky než na pulty obchodů v sousedním Rakousku.

"Je neakceptovatelné, aby nadnárodní společnosti dovážely na území postkomunistických zemí výrobky, které jsou méně kvalitní než ty, které v tom samém obalu a pod stejným názvem dodávají na pulty obchodů v západní Evropě," řekl Fico. Dodal, že summit států V4 by se měl uskutečnit v nejbližších dnech v Polsku, které tomuto uskupení nyní předsedá.

"Budeme žádat od Evropské komise, aby v co nejkratší době přijala příslušnou legislativu, která nebude umožňovat praktiky takového typu, jež ponižují občany Slovenska, Maďarska Polska a České republiky," uvedl Fico. Jednou z možností je podle něj jiné označování výrobků. Nevyloučil také, že slovenská vláda zahájí evropskou občanskou iniciativu, která v případě podpory alespoň milionu osob umožňuje obyvatelům EU "zaúkolovat" Evropskou komisi v konkrétní záležitosti.

Témata:  Robert Fico Visegradská čtyřka Slovensko potraviny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy