Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IKEA chtěla vyhovět klientům a.vydává katalog bez žen

IKEA
IKEA
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Stockholm - Švédský nábytkový gigant IKEA se rozhodl přizpůsobit židovské klientele a vydal do oběhu nový katalog, ve kterém nefigurují ženy ani dívky. To ale naštvalo velkou spoustu lidí.

Zatímco dříve bývalo zvykem, že v reklamních prospektech figurovali jak muži, tak i ženy, mnohdy modelky, postupně tomu je jinak. Švédská IKEA se rozhodla vyhovět židovské komunitě a vydává leták, v němž se žádná osoba něžného pohlaví neobjeví.

Katalog obsahuje to stejné, co doposud. Počínaje nábytkem přes bytové doplňky až po věci pro nejmenší a potraviny. S jediným rozdílem, všechny zmíněné položky prezentují pouze muži a chlapci.

No women in #israel katolgue from @IKEA_Centennial In #israel after pressure #jamaissanselle #womensrights pic.twitter.com/uYoC9p1TXE

— ulver johnsen (@UlverJ) 16. února 2017

Podle společnosti o novou formu katalogu požádali sami Židé a obchod se rozhodl tlaku podvolit. "Vzhledem k četným žádostem jsme se rozhodli zavést novou formu katalogu, která dovolí všem prohlédnout si náš nábytek a řešení, které jim IKEA nabízí, v souladu s jejich životním stylem," uvedla pro web Haaretz.com izraelská pobočka firmy.

Podle švédského serveru The Local ale rozhodnutí obchodu řadu lidí pobouřilo. Nábytkovému gigantu vyčítají diskriminaci a znevažování postavení žen, stejně jako cenzuru. Obchod se ale hájí tím, že ceny v katalogu zůstávají stejné a verze se ženami je stále dostupná na internetu.

Témata:  Ikea židé Izrael

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy