reklama

Zároveň obvinil Rusko, že rozmisťováním raket s plochou dráhou letu porušuje odzbrojovací smlouvy. Hodlá o tom hovořit s prezidentem Vladimirem Putinem, jakmile se setkají.

Podle amerických médií ruská armáda na svém území tajně rozmístila novou střelu s plochou dráhou letu, a tím porušila odzbrojovací dohodu o zákazu pozemních střel středního doletu. Mluvčí Kremlu před týdnem obvinění označil za "jakousi zcela anonymní zprávu" a zdůraznil, že Moskva byla a zůstává věrná svým mezinárodním závazkům.

O potřebě rozšíření amerického jaderného arzenálu nový šéf Bílého domu hovořil během volební kampaně i po ní. Po vítězných volbách řekl, že stav jaderné výzbroje USA je třeba výrazně posílit a rozšířit, "dokud svět ohledně jaderných bomb nepřijde k rozumu".

Trump dnes zopakoval své výhrady vůči smlouvě o omezení strategických jaderných zbraní, kterou USA a Rusko uzavřely v roce 2010 během summitu Baracka Obamy a tehdejšího ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Praze. Smlouva, která ukládá oběma zemím výrazně snížit své strategické jaderné arzenály, vstoupila v platnost ratifikací v roce 2011 a má platit nejméně deset let.

Trump smlouvu označil za jednostrannou. "Je to jen další špatná dohoda, kterou tato země dojednala. My začneme dojednávat dobré dohody," řekl prezident. Podle agentury Reuters z jeho vyjádření není jasné, zda hodlá smlouvu zrušit.