Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko zuří: Putin chce z Donbasu udělat ukrajinské Aleppo, Schválně útočí na civilisty

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko velmi tvrdě zaútočil na Moskvu. Tvrdí, že ruské hybridní vojenské síly na Donbasu záměrně útočí na civilisty a že mění některé oblasti na východě Ukrajiny v ukrajinské Aleppo. Uvedl to v rozhovoru pro německý deník Bild.

„V posledních letech jsem otestoval mnoho dohod, jenže Rusko je nikdy nedodrželo. Je to jednoduché – v případě, že Putin implementuje Minské dohody a že budou vojáci nakonec staženi ze země, bude mír. Ale bohužel – to v současné době není tento případ,“ vysvětluje Porošenko.

Kvůli situaci na východě Ukrajiny tvrdě kritizoval Moskvu. „Příčina neúspěchu mírových dohod z Minsku má své jméno – je to Putin. My na Ukrajině jsme udělali všechno pro to, aby byl mír – upravili jsme zákony, dodržujeme dohody, ale Rusko pokračuje v zabíjení. Sliby dané ruskými autoritami jsou každý den porušovány. Situace v některých oblastech východní Ukrajiny je strašná. Máme jasný důkaz, že civilisté jsou napadáni úmyslně. Putin vytváří ukrajinské Aleppo,“ myslí si Porošenko.

Jasnou odpovědí na současnou eskalaci bojů podle něj jsou další protiruské sankce. „Když jsou Ukrajinci bombardováni takovým barbarským způsobem, nikdo nebude diskutovat o odvolání [sankcí]. Naopak, by měla být vznesena otázka, zda by měly být prodlouženy. Je nepřípustné, že Rusko nyní oficiálně uznává pasy pocházející z obsazené oblasti. Je to ten nejjasnější důkaz ruského vlivu, "řekl.

Už před několika dny Porošenko také varoval před nebezpečím ruského útoku na Ukrajinu. Moskva by k invazi podle něj mohla využít nejen své vojáky v separatisty ovládané oblasti Donbasu a jednotek rozmístěných podél ukrajinské východní hranice, ale i uskupení ruských vojsk v separatistickém Podněstří, které se odtrhlo od Moldavska a které leží jihozápadně od Ukrajiny.

„Hrozba rozsáhlé agrese Ruska se nikam nevytratila. Tato hrozba nejen doutná na (povstaleckých) územích v Donbasu, které nekontrolujeme, ale visí po celé délce hranic s Ruskem - a sahá ještě dál," řekl Porošenko při poradě s generálním štábem. „Také ruský vojenský kontingent v Podněstří může být použit v libovolné chvíli k útoku na naše území a ohrožuje naše hranice," dodal.

Rusko podle ukrajinského prezidenta v bezprostřední blízkosti hranic s Ukrajinou soustředilo na 50.000 vojáků, asi 470 tanků, více než 1700 obrněných vozidel, přibližně 390 děl a 220 raketometů, jakož i 490 letadel, stovky vrtulníků a 24 vojenských lodí.

„Rusové vytvářejí nové základny i další vojenskou infrastrukturu a rozšiřují a modernizují ty stávající. Neexistuje žádná záruka, že to jednoho dne nenasadí proti nám!" varoval. Rusko je třeba zastavit teď, míní Porošenko, podle něhož ruský prezident Vladimir Putin upřímně nesnáší Ukrajinu a nevidí pro ni místo na politické mapě Evropy.

Témata:  Petr Porošenko Ukrajinská krize Ukrajina

Aktuálně se děje

18. května 2024 20:08

Střely ATACMS opět v akci a ničivý úder: Ukrajinský útok zničil stíhačky a palivová zařízení

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy