Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédský policista brutálně napadl uprchlíka. Nadával mu a udeřil ho do hlavy

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Stockholm – Policista z jižního Švédska je vyšetřován kvůli napadení muže, kterého zároveň častoval rasistickými nadávkami. Podle migranta ho policista udeřil do hlavy, podle nahrávek mu také nadával do "zas*aných Arabů". Konverzace mezi policistou a zadrženým, byla nahrána a poprvé o ní informoval regionální list Barometern.

Obviněný policista nazval Ahada Nobakhta „zas*aným Arabem". K incidentu došlo ve chvíli, kdy byl v úterý v poledne Nobakht odvezen policií po hádce v azylovém středisku v městě Emmaboda.

Nobakht, který pracuje v jiném domově pro dětské uprchlíky, nebyl vpuštěn do Hotelu Amigo, který slouží jako ubytovna pro migranty. Muž tam sice nežil, ale již dříve kritizoval provoz tohoto zařízení.

Nobakht tvrdil, že tam byl kvůli setkání s přáteli, když se však snažil vstoupit do areálu, nastaly problémy. Kvůli zmatku bylo do centra povoláno patnáct členů ochranky a deset policejních jednotek.

„Byl to cirkus, všude bylo tolik policejních vozů, které pro mě přijely. Nejsem zločinec," uvedl zadržený muž pro server The Local. Ještě před šesti týdny byl přitom oslavován jako hrdina, když na svém pracovišti uhasil požár.

V úterý se ale podle něj k němu policisté chovali velmi hrubě, zatímco se ho strážníci pokoušeli nacpat do auta. Tamní policejní šéf Per Olof Söyseth uvedl, že policie byla na místo povolána kvůli nepokojům a šarvátkám uvnitř zařízení. Podle něj šlo o třetí podobný případ za čtyři dny.

To, co se stalo pak, je předmětem vnitřního policejního vyšetřování. Nobakht totiž tvrdí, že byl udeřen tupým předmětem do hlavy tak silně, že musel vyhledat lékařskou pomoc. „Dokonce vytáhli své zbraně a smáli se mi," řekl.

Rozhovor uvnitř policejního vozu byl nahrán. Z této nahrávky vyplývá, že mu policisté vyhrožovali, že ho vyloží na okraji silnice, aby musel domů dojít pěšky. On naopak policii prosil, aby ho odvezla až domů.

„Já tě, ku*va, nepovezu, chystám se ti dát pořádný výprask," opáčil mu policista. Nobakht pak důstojníka ujišťoval, že má švédskou policii rád. „Nemám rád tvůj druh. Vypadni, nebo tě vytáhnu," pokračoval policista. „O chvíli později ho pak nazval „zku*veným Arabem". „Jdi domů do své vlastní zku*vené země," dodal.

Nobakht, který pochází z Ázerbájdžánu, se mu pokusil vysvětlit, že není Arab. Pak ho prý policista vysadil uprostřed lesa, kde se muž podle svých slov hodinu a půl skrýval, protože se bál.

Policie už potvrdila, že je celý případ interně vyšetřován, dotyčný důstojník byl stažen z terénu, a dokud nebude případ uzavřen, bude pracovat jen v kanceláři. Jak dlouho bude vyšetřování trvat, zatím její jasné. Důstojník je podezřelý z napadení, vyhrožování a urážky.

Obvinění policistů z rasismu už dříve zažehlo celonárodní debatu o problematice. Jejím spouštěčem byl incident, při kterém byli důstojníci z Malmö zachyceni na video, když dělali etnické posměšky v městské čtvrti Rosengard, ve které žije velký počet přistěhovalců.

Témata:  policie Švédsko napadení uprchlíci

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy