reklama

"Musíme proti terorismu, který se snaží zabíjet naše syny a občany, bojovat kdekoliv, tak jsme dali příkazy letectvu útočit na pozice Islámského státu v Husajbě a Búkamálu na syrském území," uvedl irácký premiér Hajdar Abádí v prohlášení.

Velitel iráckého letectva podle agentury AP řekl, že útoky provedli piloti se stíhačkami F-16 dnes před úsvitem. I podle něj byla akce úspěšná, podrobnosti například o počtu zabitých radikálů z IS ale neuvedl.

Podle agentury AP jde o první letecké útoky Iráku na území Sýrie, které byly veřejně přiznány. Syrský list Al-Vatan dnes s odvoláním na vládní zdroje oznámil, že "irácké útoky na pozice teroristů na syrském území byly vedeny v naprosté koordinaci se Syrskou arabskou republikou".

Búkamál leží ve východní syrské provincii Dajr az-Zaur, kterou z větší části kontroluje IS. Město je vzdálené asi sedm kilometrů od irácké hranice. Husajbá je hraniční město v Iráku, ale obec stejného jména je i z druhé strany hranice v Sýrii. Irácká tajná služba získala informace o pozicích IS od svých zdrojů v Sýrii, uvedla agentura Reuters.