Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČR je černý pasažér v EU kašle, musíme to změnit, nabádá Telička

Hnutí ANO v Brně: Pavel Tělička
Hnutí ANO v Brně: Pavel Tělička
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Česko nesmí být v Evropské unii černý pasažér, členství pro ni má strategický význam. Na sněmu hnutí ANO to řekl místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (ANO).

"Nemůžeme být jako cyklista, který nešlape, a myslet si, že z toho kola dříve nebo později nespadneme," řekl Telička. ANO podle něj musí voličům vysvětlovat, jak EU funguje, protože členství přináší Česku v řadě oblastí výhody. Tento postoj hnutí je o to důležitější, že ANO podle Teličky na podzim pravděpodobně bude mít v české politice významnější roli než dosud.

Europoslanec kritizoval přístup některých ministrů k jednáním na evropské úrovni. "Nejsme schopni se stát hybnou silou pozitivní změny. Je to logické, pokud se v Evropské unii někteří politici necítí doma, těžko mohou přispět ke změně. A nechám stranou, že registruji některé členy vlády, kteří dokázali za celou dobu v radě říkat jenom ne, ne, ne, ale s alternativou neuměli přijít," prohlásil. Pro ministry za ANO podle Teličky tato kritická slova neplatí.

Telička rovněž uvedl, že českým občanům nemůže být jedno, co se děje jinde v Evropě. "Nemůžeme lidem tvrdit, že chceme zajistit lepší budoucnost, a zároveň se tvářit, že naše bezpečnost končí na naší hranici," řekl.

Témata:  Česká republika EU Pavel Tělička Hnutí ANO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.